Douwe Draaisma

Ontregelde geesten

Ontregelde geesten

Psychiaters en neurologen eren hun vakgenoten door vernoeming. Alois Alzheimer, James Parkinson, Sergei Korsakov, Georges Gilles de la Tourette, Hans Asperger: ze zijn van mensen van vlees en bloed veranderd in namen die nu verwijzen naar een ziekte, een syndroom, een autistische aandoening. Daarbij leverden ze hun voornaam in en al snel ook de rest: de herinnering aan hun leven en de omstandigheden van hun ontdekkingen.

Douwe Draaisma reconstrueert de levens van dertien ‘namen’ uit de wetenschap van hersenen en geest. Wat hebben ze precies ontdekt? Wie waren hun patiënten? Artsen als Parkinson, Alzheimer, Korsakov en Asperger, maar ook minder bekende psychiaters als Capgras of Clérambault hadden een talent dat aan Oliver Sacks doet denken: schrijvend aan hun ziektegeschiedenissen konden ze een patiënt laten opstaan van papier. Als je hun werk leest merk je dat ze je geheugen binnenwandelen en daar niet meer uit vertrekken.

Ontregelde geesten geeft een verrassend en tegelijk ontroerend beeld van de recente geschiedenis van het hersenonderzoek. De geschiedenissen van syndromen als van Asperger, Bonnet, Korsakov, Clérambault, Gilles de la Tourette, en Capgras, van de ziekten van Parkinson en Alzheimer, van de Gage-matrijs, van de gebieden van Brodmann, en van Broca, de Jackson-epilepsie en het Lombroso-hoofd, worden dankzij Douwe Draaisma’s fijne oog en innemende stijl tot onvergetelijke verhalen.hardcover

jaar 2006
uitgever Historische Uitgeverij
pagina's 325
isbn 978-90-6554-450-6
nur 770/870/680
ontwerp Rudo Hartman

paperback

jaar 2008
uitgever Historische Uitgeverij
pagina's 325
isbn 978-90-6554-430-8
nur 770/870/680
ontwerp Rudo HartmanEngels
hardcover
Cambridge University Press

Duits
hardcover
Eichborn Verlag

Duits
paperback
Piper Verlag

Pools
paperback
Panstwowy Intstytut Wydawniczy

Hongaars
paperback
Gondolat Kiadói

Chinees
paperback
Orient Publishing Centre

Turks
paperback
Yapi Kredi Yayinlari

Arabisch
paperback
Al Arabi Publishing & Distribution

Japans
paperback
Kodansha

Frans
hardcover
Seuil

Spaans
paperback
Editorial Ariel

Koreaans
paperback
Eco-Livres