Publicaties
In Memoriam Wim Hofstee (1936-2021)
De Psycholoog (nr 1, januari 2022)
Terugblik op het leven en werk van een filosoof, die naar eigen zeggen ‘in de psychologie was blijven hangen’ en in dat vak op beide vleugels, alfa en beta, heeft geëxcelleerd.
Griet Op de Beeck: wat weten we over trauma en herinneringen?
Een beschouwing over verdringen, trauma en in therapie 'hervonden herinneringen'
Wie denkt er nog wel eens aan brugwachter Bruinsma?
Verkorte versie van lezing tijdens de Nacht van de filosofie
Friesch DagbladMeer dan ooit tevoren laten we tegenwoordig sporen van onszelf na in foto’s en via sociale media. Externe geheugens met een grotere bestendigheid dan ‘gewone’ herinneringen. Maar voor het échte herinneren blijft het
menselijk geheugen altijd nodig.
Kerst met de Wagners
Een fotografisch geheugen
Volkskrant Magazine, 17 december 2016Vanaf 1900, het eerste jaar van hun huwelijk, begon het Berlijnse echtpaar Anna en Richard Wagner zichzelf jaarlijks op kerstavond te fotograferen. De laatste foto is van 1943. Ze legden zo een ontroerend fotografisch geheugen van hun eigen veroudering aan.
Vanaf 1976 fotografeerde ook het Argentijnse echtpaar Diego en Susy Goldberg zichzelf jaarlijks. Ze staan nu verenigd met hun kinderen en kleinkinderen in een fotografische familiebiografie.
De 'hypnoseroman'
Geeft hypnose werkelijk toegang tot 'vergeten herinneringen'?
NRC-Handelsblad, 27 augustus 2016De Duitse inlichtingenofficier Heinrich Gerlach schreef in Russische krijgsgevangenschap een roman over de Slag bij Stalingrad. Het manuscript werd bij zijn repatriëring in beslag genomen. Weer thuis probeerde hij zijn roman onder hypnose weer uit zijn geheugen op te diepen. Deze versie verscheen in 1956 als Die verratene Armee en werd een bestseller. Nu onlangs het in beslag genomen manuscript werd teruggevonden en ook is uitgegeven, is het mogelijk beide versies met elkaar te vergelijken.
Een volmaakte peilstok
Een draaideurcrimineel als spiegel van een halve eeuw vervolging, detentie en reclassering
Voorwoord bij Hagar Peeters, Gerrit de Stotteraar. Biografie van een boef, Amsterdam 2016.
Een wandelend zwart gat
De autobiografie van Oliver Sacks
NRC-Handelsblad, 16 mei 2015Enkele maanden voor zijn dood in augustus 2015 verscheen On the move, de hartveroverende autobiografie van Oliver Sacks.
Het zwijgen van de Indiegangers
Waarom ze zwegen - en waarom ze begonnen te vertellen
Bij de verschijning van Op klompen door de dessa van Hylke Speerstra
Het toppunt van waanzin
Het syndroom van Cotard
NRC-Handelsblad, 7 maart 2015Patiënten die lijden aan het syndroom van Cotard zijn ervan overtuigd dat ze zijn gestorven. Maar hoe rijmen ze dat met de ervaring dat ze nog denken? Kun je werkelijk iets onmogelijks denken?
Een angstaanjagend geklepper
Over tijd in dromen
Gaat de tijd in dromen sneller dan in het wakende leven? Of lijkt dat maar zo? Wat weten we eigenlijk over tijd in dromen?
Wevend brein
Autisme en kunst
KPMG Zout, september 2011Het werk van de autistische tekenaar Gregory Blackstock demonstreert hoe hersenen patronen herkennen en hoe uit afwijkingen daarin intrigerende kunst kan voortkomen.
It’s alright, I’m a doctor
Grensoverschrijding in de wetenschap
De Academische Boekengids, ABG 88 (2011)Zijn wij ons brein? Of ligt het ingewikkelder? Douwe Draaisma schreef in de Academische Boekengids een polemisch stuk over de bestseller van Dick Swaab.
De nulmeridiaan van oud
Haarlemse Voordracht LXXI (2011)
Koninklijke Hollandsche Maatschappij der WetenschappenWat is oud? Waar trekken we de grens? Bij de pensioenleeftijd? Wat is er vanuit de psychologie te zeggen over het individualiseren van de pensioenleeftijd?
Ben ik dit?
Wat betekent het voor je leven als je geen gezichten herkent, zelfs niet die van je dierbaren?
Hollands Diep, augustus 2010Van prosopagnosie, het onvermogen mensen aan hun gezicht te herkennen, is lang gedacht dat de aandoening veroorzaakt werd door een beschadiging van de hersenen. Nu is duidelijk dat er ook een aangeboren variant van deze stoornis bestaat, met curieuze gevolgen voor het dagelijks leven.
Het verdriet van de kosmopoliet
Oratie bij de aanvaarding van het bijzonder hoogleraarschap Archief en Documentatiecentrum Nederlandse Gedragswetenschappen
Academische redevoeringenDe toenemende ‘internationalisering’ van het hoger onderwijs betekent in de praktijk ‘verengelsing’ en leidt tot een verschraling van het intellectuele landschap. Het marginaliseren van het Nederlands in het hoger onderwijs heeft een averechts effect op wat universiteitsbestuurders met internationalisering hopen te bereiken. Boven de oratie staat een link naar de kortere versie die verscheen in NRC Handelsblad.
in andere talen
Seahorses in the blob
Times Literary Supplement (6 May 2022)
Recensie van The rag and bone shop. How we make memories and memories make us van de Ierse psychiater Veronica O’Keane. Een ‘uitdragerij’ is een realistische metafoor voor het geheugen. O’Keane excelleert vooral in haar gevalsbeschrijvingen uit de kliniek en laat zien hoe depressies en andere stoornissen zowel de herinnering als de tijdbeleving aantasten.
Lithium: the gripping history of a psychiatric success story
Nature (vol. 572, 29 augustus 2019, 584-585)
Recensie van Lithium: A doctor, a drug and a breakthrough van de Amerikaanse psychiater Walter A. Brown. Een hier en daar onthutsend verslag van de van vergissingen en toevalsvondsten aan elkaar hangende ontdekking van het medicijn dat tot op de dag van vandaag het meest effectieve middel tegen bipolaire stoornissen is.
Probing the genetics of the mind
Nature (vol. 560, 8 augustus 2018, 166)
Recensie van Eric Kandel’s The disordered mind. What unusual brains can tell us about ourselves. Kandel probeert de psychoanalyse, de passie uit zijn jeugd, weer in vorm te krijgen door een radicale biologisering van de psychiatrie.
From meat to mind
Nature (vol. 556, 5 april 2018, 26-27)
Recensie van Michael Gazzaniga’s The consciousness instinct: Unraveling the mystery of how the brain makes the mind. Een dappere, maar niet helemaal geslaagde poging de band tussen hersenen en geest te verklaren.
Our useful inability to see reality
Nature (vol. 544, 20 april 2017, 296)
Recensie van The science of seeing differently, van Beau Lotto. Zijn prikkelende stelling is dat we niet de realiteit waarnemen, maar zien en horen wat overlevingswaarde heeft.
Listening in on yourself
Nature (vol. 532, 7 april 2016, 32-33)
Recensie van Charles Fernyhough’s boek over de taal waarin we denken, overwegen en herinneren, The voices within: the history and science of how we talk to ourselves.
Oliver Sacks (1933-2015). Neurologist who made house calls
Nature (vol. 525, 10 September 2015, 188)
In memoriam: Oliver Sacks.
In the blink of an I
Nature (vol. 524, 6 August 2015, 32-33)
Recensie van Anil Ananthaswamy’s The man who wasn’t there: investigations into the strange new sciences of the self (Dutton 2015), een studie van de ‘maladies of the self’.
Halving it all
Nature (vol. 518, 19 February 2015, 298-299)
Recensie van Michael Gazzaniga’s autobiografie Tales from both sides of the brain: A life in neuroscience, Ecco: 2015.
Eye on fiction: Generic images of autism
The Psychologist (vol. 27, October 2014, 768-769)
In bestsellers als Het Rosie Project van Graeme Simsion en Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht van Mark Haddon zijn autisten de hoofdpersoon. Zij bepalen – misschien meer nog dan psychiaters – welke voorstelling leken zich maken van wat het betekent om autistisch te zijn. Maar auteurs van romans, schrijft Draaisma in The Psychologist (2014), kunnen allerlei redenen hebben om een autist als hoofdpersoon te kiezen en de literaire stereotypen die zo ontstaan sluiten niet altijd aan bij de klinische realiteit.
Losing the past
Nature (vol. 497, 16 May 2013, 313-314)
Recensie van Suzanne Corkins boek over Henry M(olaison), Permanent present tense (2013), de beroemdste patient uit de geschiedenis van de neurologie.
Gall's Visit to The Netherlands
Journal of the History of the Neurosciences (vol. 20, 2011, 135-150)
In 1806 bracht de vermaarde frenoloog Franz Jozeph Gall een bezoek aan Nederland. In Amsterdam en Leiden gaf hij een serie lezingen, die nu voor het eerst vanuit Nederlandse bronnen zijn gereconstrueerd.
Echos, Doubles, and Delusions: Capgras Syndrome in Science and Literature
Style (vol. 43, 2009, 3, 429-441)
Wie aan het syndroom van Capgras lijdt, verkeert in de waan dat zijn dierbaren zijn vervangen door dubbelgangers. In zijn roman De Echomaker geeft Richard Powers een beklemmend beeld van de gevolgen voor die dierbaren.
Stereotypes of autism: On media representations of autism
Philosophical Transactions of the Royal Society B (27 May 2009, vol. 364, no. 1522, 1475-1480)
Al vanaf de film Rain Man (1988) figureren autisten in speelfilms. Ze beschikken daarin altijd over bijzondere talenten: een fotografisch geheugen, een extreem geheugen voor priemgetallen, hoofdrekenen met de snelheid van een computer. Inmiddels worden ook in tv-series en romans autisten opgevoerd. In de Philosophical Transactions of the Royal Society schrijft Douwe Draaisma over de vraag of de stereotypen die zo ontstaan niet juist ten nadele van autisten zullen werken.
As if time had slipped a cog
American Journal of Psychology (119, no. 3, Fall 2006, 506-510)
Review of The Déjà Vu Experience by Alan S. Brown
A ship, gradually lowering sail
Nature (vol. 439, 9 February 2006, 662-663)
Recensie van Pat Thane (red.), The Long History of Old Age (Thames and Hudson, 2005).
The tracks of thought
Nature (vol. 414, 8 November 2001, 153)
In wetenschap en techniek richten metaforen de manier waarop wij denken. Aflevering in de rubriek Words.
The graphic strategy: the uses and functions of illustrations in Wundt’s Grundzűge der physiologischen Psychologie
History of the Human Sciences (vol 14, 2001, 1, 1-24)
In publicaties over zijn experimentele programma besteedde Wundt veel aandacht en kosten aan zijn illustraties. Sarah de Rijcke en Douwe Draaisma hebben zich gericht op de houtsneden van instrumenten en proefopzetten in de zes edities van zijn handboek Grundzüge der physiologischen Psychologie (verschenen tussen 1873 and 1911) en analyseren welke rol die hebben gespeeld in de experimentele cultuur van de toenmalige fysiologische en psychologische wetenschappen.
In pursuit of precision: the calibration of minds and machines in late nineteenth-century psychology
Annals of Science (vol 57, 2000, 1, 1-25)
In het laboratorium van Wundt moesten niet alleen de instrumenten worden gecalibreerd, maar ook de geesten van de psychologen die zich ervan bedienden.
An early Dutch study on déjà vu experiences
Psychological Medicine (vol. 23, 1993, 17-26)
Analyse van twee prospectieve onderzoeken die de Groningse psycholoog en filosoof Gerard Heymans in 1904 en 1906 instelde naar ervaringen van déjà vu en depersonalisatie.