Douwe Draaisma

Douwe Draaisma

Douwe Draaisma (Nijverdal, 1953) studeerde psychologie en filosofie aan de Universiteit van Groningen. Na zijn studie vertrok hij naar de Universiteit van Utrecht, waar hij in 1993 bij Piet Vroon promoveerde op een proefschrift over de metaforische aard van de taal waarin we over het geheugen denken en spreken (De Metaforenmachine. Een geschiedenis van het geheugen). Na zijn terugkeer naar de Universiteit van Groningen publiceerde hij Ontregelde geesten, een monografie over twaalf naamgevers uit de geschiedenis van neurologie en psychiatrie, zoals James Parkinson, Sergei Korsakov, Alois Alzheimer, Georges Gilles de la Tourette en Hans Asperger. In 2013 publiceerde hij De dromenwever. Over het autobiografisch geheugen verschenen tot dusver vier boeken: Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt (2001), De heimweefabriek (2008), Vergeetboek (2010) en in 2016 Als mijn geheugen me niet bedriegt. Aansluitend bij thema’s uit Ontregelde geesten verscheen in 2022 De man die zijn hoofd verloor. Over wanen en hallucinaties.

Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt is bekroond met verschillende wetenschappelijke en literaire prijzen.

Tot zijn emeritaat in 2019 bezette Draaisma de Heymans-leerstoel van de Faculteit der Gedrags- en Maatschappijwetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen. Momenteel is hij als honorair hoogleraar verbonden aan de RUG.

Ter gelegenheid van het 55-jarig bestaan van de serie Privé-Domein stelde Draaisma een bloemlezing over geheugen samen, die in 2021 bij De Arbeiderspers verscheen: De ivoren cel: Over herinneren en vergeten in Privé-Domein.

Al vanaf 1992 verschijnen de boeken van Douwe Draaisma bij de Historische Uitgeverij, in de vormgeving van Rudo Hartman.

Downloads

Deze portretten zijn vrij van rechten. Bij reproductie naamsvermelding fotograaf verplicht.

TIFF 34Mb
© Sake Elzinga

TIFF 34Mb
© Reyer Boxem

TIFF 34Mb
© Reyer Boxem

TIFF 34Mb
© Sake Elzinga

TIFF 36Mb
© Sake Elzinga